Barszcz z Uszkami na Wigilijny Stół: Tradycyjny Smak Świąt w Każdym Kęsie
Zanurz się w kulinarną magię Wigilii ze smakiem tradycyjnego barszczu czerwonego, podanego z delikatnymi uszkami wypełnionymi aromatycznym nadzieniem z kapusty kiszonej, pieczarek i cebuli.
Przepis i Składniki:
- 1 kg buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
 - 1 duża cebula, posiekana
 - 2 marchewki, pokrojone w plastry
 - 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
 - 2 liście laurowe
 - 5 ziaren pieprzu
 - Sól do smaku
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
 - 3 litry wody
 
Na uszka:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 1/2 szklanki wody
 - Szczypta soli
 - Nadzienie: kapusta kiszona, pieczarki, cebula
 
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, a następnie buraki, marchewki, i pietruszkę. Podsmażać przez kilka minut.
 - Wlać wodę, dodać liście laurowe, pieprz, sól, ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
 - Przebrać bulion przez sitko, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Z powrotem wlać na ogień.
 - Przygotować ciasto na uszka, zagnieść i rozwałkować. Wycinać małe kółka i nadziewać farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i cebuli.
 - Gotować uszka w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
 - Podawać gorący barszcz z uszkami, posypany natką pietruszki.
 
Ciekawostka: Barszcz czerwony jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji wigilijnej, łącząc smak, aromat i wspomnienia świątecznych spotkań.
.png)
Komentarze
Prześlij komentarz