Syrop malinowy do herbaty – domowy, na zimę
Klasyk spiżarni: aromatyczny syrop malinowy idealny do herbaty, lemoniad i deserów. Daję dwie opcje – klarowny (idealny do picia) i gęstszy (lepszy do polewania).
Składniki (ok. 4 butelki po 300 ml)
-
1,5 kg malin (świeżych lub mrożonych – rozmrozić na sicie)
-
1–1,2 kg cukru (wg słodkości owoców)
-
2–3 łyżki soku z cytryny
-
opcj.: ½ laski wanilii lub skórka z ½ cytryny (do wersji deserowej)
Butelki/słoiki dokładnie umyj i wyparz; zakrętki w idealnym stanie.
Wariant A — klarowny syrop do herbaty
-
Zasyp i puść sok: Maliny wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw 6–12 h (można na noc), aż puszczą dużo soku.
-
Podgrzej krótko: Przełóż do garnka, podgrzewaj do 80–85°C (ma być gorące, nie gotować intensywnie) przez 10–12 min, mieszając.
-
Przecedź: Masę przelej przez gęste sito lub gazę, nie wyciskaj na siłę (syrop będzie klarowniejszy).
-
Do butelek: Syrop znów podgrzej do gorącego. Rozlej wrzący do wyparzonych butelek, zakręć.
-
Pasteryzacja: 10 min w 80–85°C (woda ma „mrugać”). Ostudź pod kocem.
Wariant B — gęstszy, bardziej „deserowy”
-
Jak w wariancie A, ale po przecedzeniu odparuj na małym ogniu 10–15 min do ulubionej gęstości (próba kropli na zimnym talerzyku).
-
Dalej rozlew i pasteryzacja jak wyżej.
Jak używać
-
1–2 łyżki na kubek gorącej herbaty.
-
Do wody gazowanej z lodem i miętą.
-
Do naleśników, gofrów, jogurtu i sernika.
Uwaga
-
Jeśli chcesz maksimum wit. C, możesz zrobić wersję „na zimno”: zasypane cukrem maliny odcedzić, nie podgrzewać, tylko rozlać do małych słoików i krótko spasteryzować (5 min). Smak świeższy, ale trwałość nieco krótsza.
Przechowywanie
W chłodnej spiżarni: 6–9 miesięcy. Po otwarciu – lodówka, do 3–4 tygodni.
Wartości (szac., 1 łyżka / 15 ml)
ok. 35–45 kcal (zależnie od stężenia cukru)
Komentarze
Prześlij komentarz