Ciasto "Estella" (Warstwowe, z Galaretką) – Deser, Który Podbije Twoje Serce!
Szukasz przepisu na efektowne, a zarazem proste ciasto, które zachwyci wszystkich? Ciasto "Estella" to absolutny hit! To warstwowy deser, który łączy w sobie delikatne biszkopty, kremową masę budyniową, chrupiące herbatniki, a wszystko to wieńczy owocowa galaretka. Idealne na specjalne okazje, rodzinne spotkania czy po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowego. Ten przepis to prawdziwy "zapisowy deser", który z pewnością trafi do Twojej listy ulubionych!
Składniki:
Na spód:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (lub biszkoptów typu "lady fingers")
Na masę budyniową:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
4 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Warstwa herbatnikowa:
1 opakowanie herbatników maślanych (ok. 200g)
Na galaretkę:
2 opakowania galaretki owocowej (np. truskawkowej, malinowej, wiśniowej)
Ok. 700 ml gorącej wody (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale trochę mniej, by galaretka była sztywniejsza)
Dodatkowo (opcjonalnie):
Świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki)
Wiórki kokosowe lub starta czekolada do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu: Dno formy o wymiarach ok. 24x36 cm (lub podobnej) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż ściśle obok siebie biszkopty. Jeśli używasz lady fingers, możesz delikatnie nasączyć je kawą lub mlekiem.
Masa budyniowa: Z 1 litra mleka odlej 1 szklankę i wymieszaj w niej proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia (możesz przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch).
Łączenie budyniu z masłem: Gdy zimny budyń będzie miał taką samą temperaturę jak masło, utrzyj masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż powstanie gładki i puszysty krem.
Składanie ciasta - I warstwa: Połowę masy budyniowej wyłóż równomiernie na biszkopty w formie.
Warstwa herbatnikowa: Na masie budyniowej ułóż ciasno obok siebie herbatniki.
Składanie ciasta - II warstwa: Na herbatniki wyłóż pozostałą część masy budyniowej i równo rozsmaruj.
Przygotowanie galaretki: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (używając trochę mniej wody niż na opakowaniu, aby były sztywniejsze). Odstaw do przestygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć (będzie lekko żelowa), wylej ją delikatnie na masę budyniową.
Chłodzenie: Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Podanie: Przed podaniem możesz udekorować świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Smacznego! Ciasto "Estella" z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem!
Komentarze
Prześlij komentarz