Domowa "vegeta" (mieszanka warzywna) - mocny evergreen!
Zapomnij o gotowych mieszankach, które są pełne chemii. Dziś dzielę się przepisem na domową "vegetę", czyli uniwersalną mieszankę suszonych warzyw, która wzbogaci smak każdej potrawy. Jest prosta do zrobienia, zdrowa i będzie Twoim nowym kuchennym "must have". Wystarczy duży garnek i cierpliwość!
Składniki:
1 kg marchwi
500 g pietruszki (korzeń)
500 g selera
250 g pora
250 g cebuli
2 ząbki czosnku
100 g soli kamiennej (grubozianistej)
Opcjonalnie: 100 g lubczyku, natki pietruszki, suszone grzyby, papryka
Przygotowanie:
Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub użyj malaksera do ich rozdrobnienia.
W dużej misce wymieszaj starte warzywa z solą.
Mieszankę rozłóż cienką warstwą na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Susz w piekarniku nagrzanym do 50-60°C (termoobieg, lekko uchylone drzwiczki) przez kilka godzin, aż warzywa będą całkowicie suche i kruche. Mieszaj co jakiś czas.
Gdy warzywa są już suche, zmiel je w młynku do kawy lub blenderze na proszek.
Gotową mieszankę przesyp do szczelnie zamykanego słoika. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz