piątek, 4 sierpnia 2017

Kaszotto z indykiem, burakiem i pomidorami

Wartości odżywcze:

  • Energia: 935 kcal
  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 27 g
  • Węglowodany: 112 g

Składniki:

  • Filet z indyka - 1,75 porcji (170 g)
  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (21 g)
  • Kasza jęczmienna - 1 woreczek (100 g)
  • Burak - 1 duża sztuka (140 g)
  • Natka pietruszki - 2,5 łyżki (25 g)
  • Pomidory suszone - 2 garści (55 g)
  • Przecier pomidorowy - 0,5 szklanki (140 g)
  • Boćwina - 0,75 sztuki (25 g)

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Filet z indyka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do indyka.
4. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na małym ogniu 10 minut.
5. Dodaj ulubione przyprawy.
6. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Dodaj świeżą botwinę.
8. Dodaj kaszę. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.