Składniki
Ciasto parzone:
150 ml mleka 3,2%100 g masła(oraz niewielka ilość do wysmarowania form)
130 g maki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania form)
szczypta soli
4 jajka
Opcjonalnie:
pół łyżeczki proszku do pieczeniaMasa śmietanowa:
600 ml śmietanki UHT 30%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona 80 ml zimnej wody
200 g borówek
Dekoracja:
borówki w tej dodatkowo truskawkicukier puder
Przygotowanie:
Mleko, masło i szczyptę soli zagotowujemy.Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę, zmniejszamy ogień i bardzo energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy,nie zdejmując garnka z ognia (przez 45 sekund do 1,5 minuty ). Studzimy, przekładamy do miski miksera.Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.2 formy smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy je za pomocą łopatki.Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210-220 stopni (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy mniej więcej przez 16-18 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.Masa śmietanowa
Żelatynę moczymy w wodzie.Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym.Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej,przelewamy do większej miski.Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru.Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną,następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki delikatnie mieszamy.W formie umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blat wykładamy masę śmietanową,rozsmarowujemy,posypujemy borówkami.Nakładamy drugi blat ciasta.Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy, aż krem zgęstnieje (od 1 do 2 godzin). Gotową posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz