Ryż basmati z makrelą, suszonymi pomidorami, fetą i roszponką
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energetyczność posiłku: 727,27 kcal
Białko: 31,66 g
Tłuszcz: 29,23 g
Węglowodany: 83,42 g
SKŁADNIKI:
Ryż basmati - 0,75 woreczka (65 g)
Pomidory suszone - 1,25 garści (50 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g)
Makrela wędzona - 0,5 sztuki (60 g)
Ser typu feta - 1,25 porcji (40 g)
Mieszanka warzyw "włoska" - 1,5 porcji (140 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Roszponka - 1 garść (25 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek.
3. Makrelę obierz ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
4. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, kawałki makreli, czosnek
wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.