Owsiany omlet z gruszką
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 610 kcalBiałko: 29 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 67 g
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 3 łyżki (30 g)Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (35 g)
Jaja - 4 małe (160 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (6 g)
Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (45 g)
Miód pszczeli - 0,5 łyżeczki (7 g)
Gruszka - 1 duża sztuka (170 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem.
4. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
6. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
7. Omlet podawaj posmarowany miodem z pokrojoną w plasterki gruszką.
Jaką owsiankę w szczególności polecasz kupić do omletów? Właśnie przeglądam ofertę sklepu o nazwie Swojska Piwniczka, ale nie mam zielonego pojęcia, jakie produkty najlepiej wybrać.
OdpowiedzUsuńja zawsze kupuję w Lidlu ;) sprawdza się od lat
Usuń