Ciasto Bez Grzeszków z Czekoladą i Bananem
Składniki:
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej lub chipsów czekoladowych (bez dodatku cukru)
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj niewielką formę do pieczenia olejem kokosowym lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
W dużej misce połącz rozgniecione banany, mąkę owsianą, kakao, miód (lub syrop klonowy), jogurt, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Mieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
Pokrój na kwadraty lub trójkąty i podawaj.
To bezgrzeszne ciasto z bananem i czekoladą jest doskonałe jako deser lub przekąska. Jest słodkie, a zarazem zdrowsze niż tradycyjne ciasta. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz