"Świąteczne Muffiny z Truskawkami - Delikatność i Świeżość na Świątecznym Stole"
Przepis na Świąteczne Muffiny z Truskawkami:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych na drobne kawałki
Sposób Przygotowania:
Przygotowanie Formy:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremki na muffiny, wyłożone papilotkami.
Suche Składniki:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Mokre Składniki:
- W osobnej misce ubij jajka, dodaj olej kokosowy, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Połączenie Składników:
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta.
- Następnie dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
Napełnianie Foremek:
- Przelej ciasto do foremek na muffiny, napełniając je do 2/3 wysokości.
Pieczenie:
- Piecz muffiny przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wbity w nie patyczek będzie suchy.
Wartości Odżywcze (na muffin):
- Kalorie: 150 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcze: 8 g
- Węglowodany: 18 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz