Fit Placki z Batatów z Dipem Jogurtowym - Zdrowa Przekąska na Święta
Fit Placki z Batatów z Dipem Jogurtowym:
Składniki:
Placki z Batatów:
- 2 średnie bataty, obrane i starte
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól i pieprz do smaku
- Olej kokosowy do smażenia
Dip Jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Świeża natka pietruszki, posiekana
Przygotowanie:
- W misce połącz starte bataty, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy, a następnie smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- W osobnej misce przygotuj dip, mieszając jogurt naturalny, sok z cytryny, miód i posiekaną pietruszkę.
- Podawaj placki z dipem jogurtowym.
Ciekawostka: Bataty są bogatym źródłem witaminy A, błonnika i potasu. Dodając je do świątecznych potraw, wprowadzasz do diety składniki wspierające zdrowie serca i układu immunologicznego.
Komentarze
Prześlij komentarz