Kaszotto z Kurczakiem i Warzywami
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej,
- 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę,
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę,
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę,
- 1/2 szklanki groszku,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- Starty parmezan do posypania.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej bulion warzywny i utrzymuj go na niskim ogniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zeszkli się.
- Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie lekko zrumieniony.
- Wsyp kaszę jęczmienną do patelni i podsmaż przez kilka minut.
- Wlej wino i gotuj, aż alkohol odparuje.
- Dodaj marchewki, pietruszkę, groszek do patelni, wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj gorący bulion, jedną chochelką naraz, gotuj, mieszając, aż kasza wchłonie płyn.
- Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza będzie gotowa i warzywa będą miękkie.
- Dodaj masło, mieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową według smaku.
- Podawaj kaszotto posypane startym parmezanem.
Ciekawostka: Kaszotto to kremowe danie, które można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa i mięso. To pyszna alternatywa dla tradycyjnego risotto!
Komentarze
Prześlij komentarz