Sernik na zimno: Król letnich deserów - przepis klasyczny i fit
Sernik na zimno to idealny deser na upalne dni. Jest lekki, orzeźwiający i nie wymaga pieczenia, co jest dużym plusem latem. Przygotowanie go jest proste, a efekt zawsze zachwyca. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na klasyczny sernik na zimno oraz jego fit wersję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Klasyczny sernik na zimno - przepis
Składniki:
- Spód:
- 200g herbatników
- 100g masła
- Masa serowa:
- 1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- Wierzch:
- 500g świeżych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
- 1 galaretka owocowa
Przygotowanie:
- Spód: Herbatniki kruszymy na drobny piasek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy (24cm) i dociskamy.
- Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
- Masę serową wylewamy na spód herbatnikowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wierzch: Owoce układamy na wierzchu sernika. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy na owoce. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Kaloryczność (przybliżona):
- Cały sernik: ok. 2500 kcal
- 1 porcja (ok. 150g): ok. 300 kcal
Fit sernik na zimno - przepis
Składniki:
- Spód:
- 100g płatków owsianych
- 50g orzechów (np. migdały, włoskie)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Masa serowa:
- 750g twarogu chudego (z wiaderka)
- 250g jogurtu greckiego
- 50g erytrytolu (lub innego słodzika)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
- Wierzch:
- 500g świeżych owoców
- 1 galaretka owocowa bez cukru
Przygotowanie:
- Spód: Płatki owsiane, orzechy i olej kokosowy miksujemy na drobno. Dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy.
- Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Twaróg miksujemy z jogurtem greckim i erytrytolem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
- Masę serową wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Wierzch: Układamy owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną zgodnie z instrukcją. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Kaloryczność (przybliżona):
- Cały sernik: ok. 1800 kcal
- 1 porcja (ok. 150g): ok. 220 kcal
Porady i wskazówki
- Do klasycznego sernika możesz dodać bakalie, np. rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
- W wersji fit możesz użyć różnych owoców, np. brzoskwiń, ananasa, kiwi.
- Jeśli nie masz tortownicy, możesz użyć zwykłej miski.
- Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
Podsumowanie:
Sernik na zimno to pyszny i uniwersalny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zarówno wersja klasyczna, jak i fit, z pewnością przypadną Wam do gustu. Wybierzcie przepis, który bardziej Wam odpowiada i cieszcie się smakiem lata!
Tagi: sernik na zimno, przepis, fit, kalorie, deser, lato, owoce, łatwy przepis, szybki przepis
Sprawdź nasze 111 Fit Przepisów śniadania kolacje desery i przekąski:
Jedz i Chudnij: 111 Fit Przepisów dla Zapracowanych – Zdrowe i Szybkie Posiłki na Co Dzień - sprawdź tutaj menu ....
Komentarze
Prześlij komentarz