Owsianka pieczona „szarlotkowa” – jabłko i cynamon (meal-prep)
„Szarlotkowa” pieczona owsianka: dużo jabłek, cynamon, wanilia i chrupiące orzechy. Blaszka na cały tydzień – porcje tylko podgrzewasz lub jesz na zimno z jogurtem.
Składniki (forma 20×30 cm = 6–8 porcji)
Baza:
-
300 g płatków owsianych górskich
-
500 ml mleka (krowie lub roślinne)
-
250 g jogurtu gęstego/skyru
-
2 jajka (L) – spoiwo
-
60–80 ml syropu klonowego lub 60–80 g erytrytolu/cukru
-
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
-
1½ łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Warstwa jabłkowa i wierzch:
-
3 duże jabłka (ok. 600 g) – w kostkę + kilka cienkich plasterków na wierzch
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
40 g rodzynek lub żurawiny (opc.)
-
40–60 g orzechów (włoskich/pekana/ migdałów), posiekanych
-
10 g płatków owsianych + szczypta cynamonu do posypania (opc.)
Piekarnik: 180°C góra–dół. Formę wyłóż papierem.
Krok po kroku (35–40 min)
-
Mokre + suche: wymieszaj mleko, jogurt, jajka, syrop, wanilię i sól. Osobno płatki z proszkiem i cynamonem; połącz całość.
-
Jabłka: pokrój w kostkę, skrop cytryną, wmieszaj rodzynki (jeśli używasz).
-
Składanie: do formy przelej masę owsianą, wmieszaj kostkę jabłek. Na wierzchu ułóż plastry jabłka, posyp orzechami i odrobiną płatków z cynamonem.
-
Pieczenie: 180°C 30–35 min – środek sprężysty, wierzch lekko złoty.
-
Podanie: przestudź 10 min. Porcję zjedz na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu i nitką syropu klonowego.
Wersje
-
Protein+: +20–25 g odżywki waniliowej (dolej 2–3 łyżki mleka).
-
Bez nabiału: jogurt roślinny + mleko migdałowe/sojowe.
-
Bez cukru: tylko erytrytol; dla balansu szczypta soli i ½ łyżeczki soku z cytryny do masy.
-
Z pieczonymi jabłkami: przed pieczeniem posyp jabłka 1 łyżeczką cukru kokosowego – karmelowa skórka.
Porady
-
Płatki górskie dają strukturę; błyskawiczne = bardziej „budyń”.
-
Jeśli chcesz bardziej wilgotną – +50 ml mleka.
-
Kroisz na kostki „to-go”? Wystudź do końca, wtedy kroi się idealnie.
Przechowywanie
Lodówka do 4 dni (w pudełku). Mrożenie porcji do 2 mies.
Podgrzewanie: 160–170°C / 8–10 min lub mikrofalówka 40–60 s.
Wartości (szac., 1 z 8 porcji)
ok. 230–300 kcal • B 9–14 g • T 6–9 g • W 32–38 g
(zależnie od słodzidła i dodatków).
Lubisz śniadania na zapas? W moim bestsellerowym e-booku „Jedz i chudnij – 111 przepisów dla zapracowanych i na płaski brzuch” są gotowe bazy i fit przepisy. Sprawdź e-book
Komentarze
Prześlij komentarz