Klasyk do kanapek i obiadu: cienkie plasterki ogórka + cebula w słodko-kwaśnej zalewie. Trik na chrupkość? Sól i odciek przed zalaniem oraz krótka pasteryzacja.
Składniki (ok. 8–10 słoików 250–300 ml)
Warzywa
-
2,5 kg ogórków (jędrnych), w plastry 3–4 mm
-
2 średnie cebule, cienkie piórka
-
(opc.) 2 średnie marchewki, cienkie talarki
Przyprawy do słoików
-
gorczyca biała – ½ łyżeczki na słoik
-
pieprz ziarnisty – 3–4 ziarna na słoik
-
(opc.) ziele angielskie – 1 ziarno na słoik, listek laurowy ½ szt.
-
(opc.) chili – szczypta dla wersji ostrzejszej
Zalewa (słodko-kwaśna, „chrupiąca”)
-
500 ml wody
-
500 ml octu 10% (lub 750 ml octu 6% + 250 ml wody)
-
500 g cukru
-
20–22 g soli (1 lekko czubata łyżka)
-
(opc.) ½ łyżeczki kurkumy – delikatnie podbije kolor
Słoiki: wyparzone i gorące. Piekarnik/gar (pasteryzacja): gotowa woda w temperaturze ~85–90°C.
Krok po kroku
-
Krojenie i sól (45–60 min): ogórki pokrój, wymieszaj z 1 łyżką soli (poza tą do zalewy) i odstaw, aż puszczą sok. Odciśnij/odcedź (nie płucz). Wmieszaj cebulę i (opc.) marchew.
-
Zalewa: składniki zagotuj, mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli. Trzymaj gorącą.
-
Pakowanie: do słoików wsyp przyprawy, ciasno upakuj ogórki z cebulą, zostawiając 1 cm luzu.
-
Zalewanie: zalej wrzącą zalewą po rant (5–7 mm luzu), wytrzyj brzegi, zakręć.
-
Pasteryzacja „na chrupko” (5–7 min): słoiki wstaw do garnka z gorącą wodą do ¾ wysokości. Od pierwszych bąbelków trzymaj 5 min (250 ml) lub 7 min (300 ml). Wyjmij, postaw, ostudź.
Wersje
-
Klasyk bez kurkumy: pominąć kurkumę – zalewa jaśniejsza.
-
Mniej słodka: cukier 350–400 g.
-
Z koprem: do słoika szczypta nasion kopru lub kawałek baldachu.
Porady
-
Cienkie plastry = lepsza penetracja zalewy; mandolina pomaga.
-
Chcesz turbo-chrupkie? Skróć pasteryzację do 3–4 min (dla małych słoików).
-
Jeśli zalewa wydaje się zbyt ostra – odstaw słoiki na 7–10 dni: smak się ułoży.
Przechowywanie
Spiżarnia do 12 miesięcy. Po otwarciu – lodówka, do 2 tygodni.
Wartości (szac., 1 porcja/30 g odsączonych ogórków)
ok. 8–15 kcal.
Ketchup z pieczonych pomidorów – gęsty i aromatyczny (na zimę)
Komentarze
Prześlij komentarz