Przepis na Fit Gołąbki z Quinoa: Tradycyjny Smak w Zdrowszej Odsłonie!
Składniki:
Gołąbki:
- 12 liści z białej kapusty
- 1 szklanka quinoa, ugotowana
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, starte
- 1 czerwona papryka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
Sos Pomidorowy:
- 400 g pomidorów z puszki, rozdrobnione
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gołąbki:
- Liście kapusty blanszujemy w osolonej wodzie.
- W misce mieszamy quinoę, cebulę, marchew, paprykę, czosnek, jajko i sos sojowy.
- Na środek każdego liścia kapusty kładziemy porcję farszu, zwijamy.
- Gołąbki układamy w garnku.
Sos Pomidorowy:
- W rondlu podsmażamy cebulę i czosnek na oleju.
- Dodajemy pomidory, oregano, cukier, sól i pieprz.
- Gotujemy sos przez 15-20 minut.
Pieczenie:
- Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
Ciekawostka:
Quinoa to nasiono rośliny z rodziny komosowatych, bogate w białko, błonnik i minerały. Dodając je do gołąbków, wzbogacasz danie o wartości odżywcze!
Polecane - Sekretny Przepis na Śledziki Babci- sprawdź przepis
Komentarze
Prześlij komentarz