Szarlotka na Święta: Tradycyjny Smak w Zdrowszej Odsłonie
Przepis:
Wigilijna szarlotka to klasyczny deser, który możemy przygotować w zdrowszej wersji. Skorzystaj z pełnoziarnistego mącznego, zamiast białej, dodaj do nadzienia świeże jabłka z nutami cynamonu i goździków. Unikaj nadmiaru cukru, zastępując go naturalnym słodzeniem. Oto szczegółowy przepis krok po kroku:
Składniki na Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 - 1/2 szklanki oleju kokosowego
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Szczypta soli
 - 1/4 szklanki miodu
 
Składniki na Nadzienie:
- 5 świeżych jabłek, pokrojonych w cienkie plasterki
 - 2 łyżki cynamonu
 - 1/2 łyżeczki goździków
 - 2 łyżki miodu
 
Przygotowanie:
- Mąkę, olej, jajko, proszek do pieczenia, sól i miód połącz w misce, aż uzyskasz jednolite ciasto.
 - Wylep formę do pieczenia ciasta, tworząc spód i boki.
 - Na cieście ułóż plasterki jabłek, posyp cynamonem, goździkami i polej miodem.
 
Pieczenie:
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste.
 
.png)
Komentarze
Prześlij komentarz