Naleśniki z masłem orzechowym i śliwką
Koniecznie zapiszcie
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (60 g)
- Jaja - 1 średnie (50 g)
- Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (3 g)
- Woda mineralna - 0,2 szklanki (40 g)
- Masło orzechowe - 0,5 łyżki (10 g)
- Śliwki - 1 garść (100 g)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
Przygotowanie nadzienia:
1. Śliwkę umyj i pokrój w drobną kostkę
Przygotowanie naleśników:
1. Przygotowane naleśniki posmaruj masłem orzechowym.
2. Dodaj śliwkę.
3. Złóż naleśniki w ćwiartki.
Na specjalne zamówienie kilka naleśników było z nektarynką i bananem, które starłem na tarle koniecznie na grubych oczkach, powstał wraz ze śliwką bajeczny mus. Niebo w Gębie ha ha ha Musicie to sprawdzić.
Komentarze
Prześlij komentarz