Fit Ciasto Czekoladowo-Orzechowe bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
- 150 g płatków owsianych
- 100 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie przez 10 minut)
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów)
- 1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
Warstwa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, jeśli chcesz słodsze ciasto)
Dekoracja (opcjonalnie):
- Orzechy (np. włoskie, migdały, nerkowce)
- Wiórki kokosowe lub kakao do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
- Zmiksuj płatki owsiane w blenderze na mąkę (można zostawić nieco większe kawałki dla tekstury).
- Daktyle odcedź i dodaj do blendera wraz z masłem orzechowym i roztopionym olejem kokosowym. Miksuj do uzyskania kleistej masy.
- Masę przełóż do formy (np. tortownicy 20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, i równomiernie rozłóż, dociskając. Odstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy czekoladowej.
Przygotowanie warstwy czekoladowej:
- Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z jogurtem greckim i miodem (jeśli używasz). Masa powinna być gładka i kremowa.
- Wylej czekoladową warstwę na owsiany spód i wyrównaj powierzchnię.
Dekoracja i schłodzenie:
- Na wierzch ciasta posyp posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub delikatnie posyp kakao.
- Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż stężeje.
Wartości odżywcze (1 porcja z 10 kawałków):
- Kaloryczność: około 230 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz