Pulpety Drobiowe w Sosie Koperkowym – Obiad, Który Otula jak Ciepły Koc!
Szukasz pomysłu na domowy obiad, który jest jednocześnie lekki, sycący i smakuje jak u babci? Nasze pulpety drobiowe w kremowym sosie koperkowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Delikatne mięso drobiowe, otulone aromatycznym sosem z dużą ilością świeżego koperku, to klasyka, która nigdy się nie nudzi. To idealny przykład "comfort food", który sprawdzi się w każdej sytuacji – zarówno na szybki, codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste spotkanie. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwycający. Propozycja od Zmiksowanych na pyszny obiad!
Składniki:
Na pulpety:
500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Na sos koperkowy:
2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% (lub jogurtu greckiego/maślanki dla lżejszej wersji)
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego (lub więcej, do smaku!)
1 łyżka masła
Sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, do smaku)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie pulpetów: W dużej misce połącz mielone mięso, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę, aż będzie jednolita i kleista.
Formowanie pulpetów: Zwilżonymi dłońmi formuj małe, okrągłe pulpety.
Gotowanie pulpetów: W dużym garnku zagotuj bulion. Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane. Wyjmij pulpety łyżką cedzakową i odstaw na bok.
Przygotowanie sosu koperkowego: W tym samym bulionie, w którym gotowały się pulpety, rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki (możesz użyć trzepaczki). Gotuj przez około minutę.
Kremowy sos: Stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Łączenie: Włóż ugotowane pulpety z powrotem do sosu i podgrzej przez kilka minut.
Podanie: Podawaj pulpety w sosie koperkowym z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kasza lub świeża surówka.
Smacznego! Ten obiad z pewnością zadowoli całą rodzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz