Surówka z Marchewki i Jabłka: Smakowity i Zdrowy Dodatek do Twojego Stołu
Oto przepis na Surówkę z marchewki i jabłka:
Składniki:
- 2 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie paseczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki majonezu (możesz użyć majonezu light lub jogurtu naturalnego jako zdrowszą alternatywę)
- Szczypta soli
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu
- Posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszaj starte marchewki i pokrojone jabłko.
W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, majonez (lub jogurt naturalny), sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki sosu się połączą.
Wlej sos do naczynia z marchewką i jabłkiem. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby surówka była równomiernie pokryta sosem.
Jeśli lubisz, posyp surówkę posiekaną natką pietruszki.
Schłodź surówkę w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się przegryzły.
Ta surówka to idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Jest chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin. Smacznego!
Ciekawostka: Surówka z marchewki i jabłka to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska. Marchew dostarcza witaminy A, która jest dobra dla wzroku i skóry, a jabłko dostarcza błonnika i witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy. Ta surówka to doskonały sposób na zwiększenie spożycia warzyw i owoców w codziennej diecie.
Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz
Komentarze
Prześlij komentarz