"Elegancki Świąteczny Tatar z Łososia - Delikatność Smaku na Świątecznym Stole"
Przepis na Świąteczny Tatar z Łososia:
Składniki:
- 300 g świeżego łososia, filet
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Kromki chleba pszennego do podania
Sposób Przygotowania:
- Delikatnie umyj i osusz filet z łososia. Następnie pokrój go w małą kostkę.
- W misce połącz posiekaną kolendrę, szczypiorek, koper, kapary, musztardę, sok z cytryny oraz olej rzepakowy.
- Dodaj pokrojonego łososia do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Sol i pieprz do smaku.
- Przykryj miskę i odstaw ją do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem, wyjmij z lodówki i formuj porcje tataru na talerzu za pomocą formy do deserów.
- Podawaj tatar z kromką chleba pszennego.
Ciekawostka: Łosoś to doskonałe źródło kwasów omega-3, wspierających zdrowie serca i mózgu. Dodatkowo, świeża zieleń dodaje potężną dawkę witamin i minerałów.
Wartości Odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 180 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 2 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz