Sałatka z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i grzankami     WARTOŚCI ODŻYWCZE:   Energia: 523 kcal  Białko: 23 g  Tłuszcz: 19 g  Węglowodany: 64 g   SKŁADNIKI:  Chleb graham - 2 duże kromki (85 g)  Pomidory suszone - 1,75 garści (50 g)  Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g)  Ser typu feta - 1 porcja (30 g)  Szpinak (świeży) - 3,25 garści (60 g)  Czosnek - 1,5 ząbka (8 g)  Ocet balsamiczny - 0,5 łyżki (5 g)  Cytryna - 0,5 plastra (5 g)  Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g)    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   1. Pieczywo pokrój w kostkę i krótko grilluj na patelni do zarumienienia.  2. Pomidory przekrój na połówki, fetę pokrój w kostkę.  3. Wymieszaj ze sobą liście szpinaku, fetę oraz pomidory.  4. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez  praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.  5. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.              
 
 
Komentarze
Prześlij komentarz