Placek Jogurtowy ze Śliwkami – Sezonowy Hit
Jesień to bezapelacyjnie czas na śliwki. A co lepiej oddaje ich słodycz i aromat niż puszysty, wilgotny placek? Ten przepis to absolutny hit – jest prosty w przygotowaniu, a smakuje po prostu obłędnie! Delikatna struktura dzięki dodatkowi jogurtu idealnie komponuje się z soczystymi śliwkami. To idealne ciasto na popołudniową kawę, deser po obiedzie czy poczęstunek dla gości. Szybko, łatwo i pysznie!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
3/4 szklanki oleju
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Ok. 500 g śliwek (węgierki)
Opcjonalnie: cynamon, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie składników: Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Mieszanie składników: W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Stale miksując, wlej cienkim strumieniem olej, a następnie dodaj jogurt.
Dodawanie suchych składników: Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników.
Pieczenie: Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20x30 cm). Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
Pieczenie: Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-55 minut, lub do "suchego patyczka".
Wykończenie: Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego! Ten wilgotny, jogurtowy placek ze śliwkami z pewnością zachwyci wszystkich.
Komentarze
Prześlij komentarz