Składniki na blaszkę (ok. 35 pierniczków):przepis bez masła zastąpiłem go oliwą z oliwek :)
- Mąka pełnoziarnista (typ 1850) - 2 szklanki
- Zmielone goździki - 2 łyżeczki
- soda oczyszczona - łyżeczka a w drugiej wersji dodałem drożdże też około łyżeczki nie znalazłem na internecie takiego przepisu na drożdżach a że się nie boję wyzwań zrobiłem i też były bardzo smaczne, drożdży nie było czuć :)
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Imbir - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Miód (płynny) - 8 łyżek
- Olej lub oliwa z oliwek - łyżka
- Jajo - sztuka
- Na polewę 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady lub miód i wiórki kokosowe
- mleko lub woda
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z przyprawami.
- Do mąki dodajemy płynny miód, sodę lub drożdże - mieszamy.
- Następnie dodajemy jajo, olej i wodę lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta - ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy - wycinamy różnokształtne ciasteczka.
- Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 - 15 minut.
- Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub smarujemy miodem i sypiemy wiórkami kokosowymi
Zapraszam na Instagram tutaj