BROWNIE Z DYNI
SKŁADNIKI
✔ 500 g surowej dyni
✔¾ szkl. erytrolu
✔3 łyżki kefiru
✔2 jajka
✔aromat migdałowy
✔¾ szkl. mąki owsianej
✔2 łyżki kakao
✔1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
✔1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
✔650 g puré z dyni✔2 łyżki masła orzechowego
✔20 daktyli
✔6 łyżek erytrolu (lub więcej do smaku)
✔4 łyżki kakao
✔esencja waniliowa
✔szczypta soli
PRZYRZĄDZANIE
1) Zblenduj mokre składniki (pięć pierwszych). 2) Wymieszaj suche składniki, po czym wmieszaj je do mokrych.3) Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175⁰C i piecz przez 80 minut.
4) Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na co najmniej 15 minut.
5) Odlej wodę z daktyli, po czym połącz wszystkie składniki na krem i zblenduj na gładką masę.
6) Po wyjęciu brownie z piekarnika rozprowadź na jego wierzchu krem.
Gotowe brownie przechowuj w lodówce
Moja modyfikacja przepisu do tortownicy 25cm: dałem około 800 g dyni, 780 g puré z dyni mąka owsiana x 2 zamiast 2 dałem 3 jajka.
Do kremu dałem 3 łyżki kako i około 20g odżywki wege o smaku krówki toffi
Do spodu dodałem około 10g odżywki wege o smaku krówki toffi.
Nie używałem, cukru do słodzenia w zamian wykorzystałem miód z kakao do zamówienia u Pasieki Rodziny Sadowskich
Komentarze
Prześlij komentarz