Aby przyspieszyć proces odchudzania warto, aby Twoja codzienna dieta wprowadzała naturalne spalacze tłuszczu. To produkty, które poprawiają metabolizm, skutecznie oczyszczają organizm i pomagają spalić tkankę tłuszczową. Niekiedy nazywa się je również termogenikami. Zdaniem ekspertów obniżają one łaknienie i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej nawet o 25%. Jakie są zatem najważniejsze naturalne spalacze tłuszczu?
Imbir i pieprz cayenne
W tym przypadku kluczowe znaczenie ma kapsaicyna, a więc substancja aktywna wchodząca w skład pieprzu cayenne. Od dawna mówi się, że pikantne potrawy stymulują metabolizm i poprawiają krążenie krwi. Zmniejszają apetyt i sprawiają, że w organizmie odkłada się mniej tłuszczu. Podobnie jest z imbirem
Kawa
Okazuje się, że również i kawa przychodzi z pomocą w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wszystko to za sprawą kofeiny o działaniu pobudzającym. Poprawia ona zdolności wysiłkowe i zmniejsza apetyt. Kawa przy okazji nasila aktywność szlaków metabolicznych i przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Warto po nią sięgać przede wszystkim przed treningiem. Jednak najlepiej pić ją samą, a więc bez cukru i mleka.
Kurkuma i cynamon
Już spożywając jedną łyżeczkę cynamonu dziennie można skutecznie pozbyć się napadów głodu i zmniejszyć ochotę na słodycze. Wchodzące w jego skład substancje aktywne stabilizują bowiem poziom insuliny, która odpowiada za metabolizm węglowodanów. Podobnie jest zresztą z kurkumą.
Zielona herbata
O właściwościach zdrowotnych zielonej herbaty mówi się bardzo często. Wchodzące w jej skład katechiny przyspieszają metabolizm, zmniejszają apetyt i hamują proces odkładania się tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zmniejsza również wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
Owoce morza
Owoce morza są naturalnymi spalaczami tłuszczu z uwagi na jod, który stymuluje pracę tarczycy. Spora jego ilość znajduje się w wodorostach, mulach, krewetkach, krabach i ostrygach. Warto również stawiać na ryby, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające tendencję do tycia.
Owoce cytrusowe
Cytryny, mandarynki, pomarańczy czy grejpfruty zawierają dużą ilość witaminy C, a więc naturalnego przeciwutleniacza wspierającego proces spalania nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Dieta powinna być bogata właśnie w te produkty, które posiadają duża ilość L-karnityny. Dzięki temu tłuszcz nie odkłada się w komórkach, ale jest wykorzystywany do produkcji energii.
Ocet jabłkowy
Ocet ten sam w sobie nie powoduje spalania tkanki tłuszczowej, ale kwas jabłkowy skutecznie hamuje wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Powinno się jednak po niego sięgać raczej w wyjątkowych sytuacjach np. po bardzo tłustych posiłku.
Jogurt naturalny
Również i nabiał o małej zawartości tłuszczu wpływa na usuwanie zbędnych kilogramów. Dzięki wapniowi dochodzi bowiem do rozbijania tłuszczu znajdującego się pod skórą. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę wapnia każdego dnia wystarczą już trzy szklanki jogurtu naturalnego lub innego fermentowanego napoju mlecznego.
Komentarze
Prześlij komentarz