Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami
Składniki:
Jaja
kurze całe - 1 sztuka (50g)
Brokuły - 1/8 sztuki (50g)
Cebula - 1/3
sztuki (33g)
Kasza jaglana Sante - 1/3 szklanki (67g)
Olej kokosowy -
2/3 łyżki (7ml)
Pomidor koktajlowy - 3 i 1/3 sztuki (67g)
Por - 1/3
sztuki (47g) Kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1g)
Pieprz cayenne - 1
szczypta (1g)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać pod zimną bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Gotować 20 minut w osolonej wodzie w stosunki 1:2 (jeśli woda szybko się wchłonie, trzeba dolać). Następnie odstawić na bok, pod przykrywką. Na patelni rozgrzać olej kokosowy bądź rzepakowy. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę, por oraz brokuł podzielony na różyczki. Ugotowaną kaszę oraz surowe jajka lekko zblendować (kasza nie powinna zmienić swojej konsystencji). Następnie dodać warzywa i przyprawy. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć powstałą masę do foremki. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe. Piec ok 45 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz