Zielona szakszuka
Składniki:
Jaja kurze całe - 2 sztuki (100g)
Cukinia - 1/5 sztuki (50g)
Olej rzepakowy - 1 i 1/2 łyżki (15ml)
Papryka zielona - 1 sztuka (140g)
Por - 1/2 sztuki (70g)
Czosnek, w proszku - 2/3 łyżeczki (2g)
Pieprz czarny - 1 szczypta (1g)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Szpinak - 8 garści (200g)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej. Pora pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wrzucić warzywa na patelnię.Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i wymieszać. Dołożyć na patelnię szpinak, dusić wszystko razem. Zrobić w zielonej masie zagłębienia i wbić w nie jaja. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić, aż jaja się zetną.
Przepis pochodzi z Diety Ani która schudła 13 kg !
Kolacja (E: 389kcal, B o.: 21.81g, T: 26.22g, W o.: 20.72g)
Komentarze
Prześlij komentarz