Naleśniki z soczewicą,szpinakiem i czerwoną papryką
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 321 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 44 g
SKŁADNIKI:
Papryka czerwona - 0,5 małej sztuki (45 g)
Szpinak (świeży) - 1,25 garści (22 g)
Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (35 g)
Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (35 g)
Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (5 g)
Woda mineralna - 0,2 szklanki (35 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę i wodę wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz
wrzątkiem, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni.
3. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do szpinaku i duś aż do miękkości papryki.
4. Paprykę ze szpinakiem wymieszaj z soczewicą.
5. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz