Przepis na naleśniki z rukolą, które zachwycą Twoje podniebienie!
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na niezwykłe naleśniki z rukolą. To połączenie smaków, które sprawi, że Twoje podniebienie rozkwitnie! Naleśniki to świetna opcja na szybki i smaczny posiłek, a dodatek rukoli doda im nieco świeżości i wyjątkowego smaku. Gotowi na przygodę kulinarnej inspiracji? Przejdźmy do przepisu!
Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Garść świeżej rukoli
- Ser feta (opcjonalnie)
- Sos jogurtowy (opcjonalnie)
Instrukcje:
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. W centrum utwórz zagłębienie, do którego dodaj jajka. Całość delikatnie wymieszaj, stopniowo dodając mleko, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto naleśnikowe.
Na rozgrzaną patelnię naleśnikową lub patelnię o średnicy 20 cm wlej niewielką ilość ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, aby uzyskać cienki naleśnik. Smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż spód naleśnika zetnie się i będzie lekko zrumieniony. Następnie odwróć naleśnik za pomocą łopatki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
Powtarzaj ten proces aż do wyczerpania ciasta.
Po usmażeniu naleśników przygotuj rukolę. Oczyść ją, opłucz wodą i osusz. Możesz pozostawić liście w całości lub je posiekać na mniejsze kawałki - zależy to od Twoich preferencji.
Przejdźmy teraz do składania naleśników. Nałóż na każdy naleśnik kilka liści rukoli (lub posiekanej rukoli) oraz, jeśli chcesz, pokruszony ser feta.
Naleśniki można podać w dwóch wariantach. Możesz zwinąć je w ruloniki lub złożyć na pół, tworząc półksiężycową formę.
Jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku, możesz podać naleśniki z sosem jogurtowym. Możesz przygotować
Komentarze
Prześlij komentarz