Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem
SKŁADNIKI
50 g masła
700 g świeżego szczawiu
1,25 l esencjonalnego bulionu
300 – 400 ml śmietany 36 %
3 łyżki startego chrzanu
sól, pieprz
dodatkowo: 6 jajek ugotowanych na twardo
JAK TO ZROBIĆ?
Szczaw umyj pod zimną bieżącą wodą, a następnie dokładnie go osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Partiami wrzucaj na masło szczaw i duś, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
Zalej szczaw bulionem i gotuj około 20 minut.
Dodaj do szczawiu 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), a gdy całość odrobinę ostygnie, dodaj śmietanę.
Szczaw z chrzanem i śmietaną zmiksuj blenderem.
Przetrzyj masę przez drobne sitko.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt kwaśna, dolej jeszcze śmietanki.
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek.
Rozlej zupę szczawiową na talerze i udekoruj przekrojonymi na połówki jajkami lub zieloną bazylią