Sernik Złota Rosa
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 kostka tłuszczu (250 g)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
Masa serowa:
800 – 1000 g twarogu
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 cytryna
½ szklanki oleju
2 szklanki zimnego mleka
1 budyń waniliowy
¾ szklanki cukru
Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
Ciasto: Wszystko razem zagnieść, wyłożyć na blachę, obłożyć wysoko boki blachy.
Masa serowa: Ubić jajka z cukrem. Dodać twaróg, sok z cytryny – ubić. Dodać olej, cukier waniliowy - ubijać dalej. Wsypać budyń – ubić. Wlać mleko – ubijać dalej, masa powinna być dość płynna. Masę serową wylać na ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach.
Beza: Ubić białka, dodać cukier – ubić. Po 30 min wyjąć ciasto (na gorąco), nałożyć na górę bezę i piecz jeszcze 15 min. Ciasto jest wyśmienite, a do tego wychodzi duża porcja. Smacznego !
- Jak zrobić babkę cytrynową
- Ciasto bez pieczenia
- Ciasteczka z kremem
- Wuzetka z bitą śmietaną
- Przepis na karpatkę