Wykwintne Spaghetti Carbonara z Szynką i Świeżym Koprem - Przepis na Rozkosz dla Podniebienia
Cześć Kochani! Dziś mam dla was przepis na prawdziwą kulinarne arcydzieło - Spaghetti Carbonara z wyjątkowym dodatkiem soczystej szynki i aromatycznego świeżego koperku. To danie idealnie komponuje się z romantycznym wieczorem we dwoje lub rodzinnym obiadem przy pełnym stole.
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 150 g szynki, pokrojonej w paseczki
- 3 duże żółtka jaja
- 100 g parmezanu, świeżo startego
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Świeży koperek do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
W dużym garnku doprowadź osoloną wodę do wrzenia. Wrzuć spaghetti i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody gotowania.
W międzyczasie, na patelni na średnim ogniu, podsmaż paseczki szynki, aż staną się delikatnie złociste. Odstaw na bok.
W misce, ubij żółtka jajek, dodając stopniowo starty parmezan i śmietankę kremówkę. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
W dużym rondlu, na małym ogniu, podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek, ale nie doprowadzaj do zbytniego przypalenia. Dodaj odcedzone spaghetti i wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Mieszaj całość intensywnie przez około minutę, aż sos się zagęści. Jeśli widzisz, że sos jest zbyt gęsty, stopniowo dodawaj odrobinę wody z gotowania makaronu, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
Dodaj paseczki szynki i delikatnie wymieszaj, by równomiernie się rozłożyły.
Przełóż przygotowane Spaghetti Carbonara na talerze. Posyp danie świeżym posiekanym koperkiem i dodatkową porcją startego parmezanu.
Teraz pozostaje tylko cieszyć się tym niebiańskim smakiem! To pyszne Spaghetti Carbonara zachwyci wasze podniebienia i stanie się hitem na waszym stole. Nie możecie przegapić tej wyjątkowej przyjemności kulinarnej. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz