Faszerowana papryka z kaszą jęczmienną, pieczarkami, pomidorami i natką pietruszki
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 871 kcalBiałko: 25 g
Tłuszcz: 31 g
Węglowodany: 128 g
SKŁADNIKI:
Kasza jęczmienna - 1 woreczek (110 g)Papryka żółta - 3,5 dużej sztuki (500 g)
Oliwa z oliwek - 3 łyżki (25 g)
Pieczarki - 4,25 garści (250 g)
Cebula - 1,25 sztuki (120 g)
Pomidor - 1 duża sztuka (200 g)
Czosnek - 0,5 główki (22 g)
Natka pietruszki - 1,25 pęczka (25 g)
Kurkuma - 2 szczypty (1 g)
Zioła prowansalskie - 2 szczypty (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.2. Paprykę umyj, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne, a następnie sparz wrzątkiem.
3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
5. Pomidor umyj, sparz wrzątkiem i drobno pokrój.
6. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojone pomidory, czosnek wyciśnięty
przez praskę oraz kurkumę i zioła prowansalskie.
7. Papryki nadziej przygotowaną masą i przykryj odciętą częścią papryki.
8. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut, podawaj udekorowane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz