Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 697 kcalBiałko: 29 g
Tłuszcz: 32 g
Węglowodany: 73 g
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana - 1 woreczek (95 g)Ser typu feta - 3 porcje (85 g)
Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (10 g)
Orzechy włoskie - 0,5 garści (16 g)
Brokuły - 0,25 sztuki (110 g)
Czosnek - 0,5 główki (14 g)
Cytryna - 0,75 plastra (8 g)
Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła
prowansalskie, sól i pieprz.
6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz