Naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 364 kcalBiałko: 16 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 36 g
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (55 g)Jaja - (12 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g)
Woda mineralna - 0,5 szklanki (75 g)
Filet z piersi kurczaka - 0,25 porcji (30 g)
Pomidorki koktajlowe - 3,75 sztuki (75 g)
Bazylia (świeże liście) - 0,25 garści (6 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:1. Mąkę, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni z pozostałą ilością oliwy z oliwek.
2. Pomidorki umyj i pokrój w kostkę. Podduś je na rozgrzanej oliwie do momentu, aż będą miękkie.
3. Liście bazylii dokładnie umyj.
4. Do pomidorków dodaj mięso i bazylię, dokładnie wymieszaj i duś razem przez kilka minut.
5. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz