Dzisiaj przepisy dietetyczne z mojej diety. Trzy pomysły na szybki obiad. Brakuje Wam często weny twórczej na smaczny obiad?
2. Kaszę jęczmienną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na kawałki, oliwki przekrój na połówki.
4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną, a następnie ciecierzycę wraz z papryką i oliwkami.
6. Całość skrop dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
2. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Opcjonalnie dodaj sos sojowy.
3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do tofu.
4. Dodaj ulubione przyprawy.
5. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj świeże liście bazylii.
7. Dodaj ryż. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie z oliwek.
4. Dolej przecier pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano, duś 5 minut.
5. Do przecieru dodaj soczewicę, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 3-4 minut.
6. Makaron dodaj do sosu.
7. Danie posyp słonecznikiem.
Trzy pomysły - obiad na szybko
Kasza jęczmienna z ciecierzycą, papryką, oliwkami i natką pietruszki
Wartości odżywcze:
- Energia: 730 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 97 g
Składniki:
- Ciecierzyca (suche nasiona) - 0,25 szklanki (50 g)
- Kasza jęczmienna - 1 woreczek (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (10 g)
- Papryka żółta - 1 mała sztuka (85 g)
- Papryka czerwona - 0,5 dużej sztuki (85 g)
- Oliwki zielone - 1,25 garści (35 g)
- Natka pietruszki - 0,5 pęczka (8 g)
- Ocet - 1 łyżka (8 g)
- Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę namocz przez co najmniej 6 godzin, następnie ugotuj do miękkości.2. Kaszę jęczmienną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na kawałki, oliwki przekrój na połówki.
4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną, a następnie ciecierzycę wraz z papryką i oliwkami.
6. Całość skrop dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Tofucznica z ryżem, burakiem, marchewką i bazylią
Wartości odżywcze:
- Energia: 730 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 100 g
Składniki:
- Tofu - 3,25 porcji (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g)
- Ryż brązowy - 1 woreczek (110 g)
- Burak - 1 duża sztuka (150 g)
- Natka pietruszki - 0,75 pęczka (15 g)
- Marchew - 1 duża sztuka (120 g)
- Bazylia (świeże liście) - 1,5 liścia (7 g)
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Opcjonalnie dodaj sos sojowy.
3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do tofu.
4. Dodaj ulubione przyprawy.
5. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj świeże liście bazylii.
7. Dodaj ryż. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.
Makaron a’la bolognese z czerwoną soczewicą
Wartości odżywcze:
- Energia: 730 kcal
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 101 g
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g)
- Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (45 g)
- Cebula - 1,25 sztuki (120 g)
- Czosnek - 0,5 główki (14 g)
- Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (180 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g)
- Oregano - 1 szczypta (1 g)
- Bazylia (świeże liście) - (1 g)
- Tymianek - 1 szczypta (1 g)
- Słonecznik - 0,5 łyżki (6 g)
Sposób przygotowania:
1. Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedź.2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie z oliwek.
4. Dolej przecier pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano, duś 5 minut.
5. Do przecieru dodaj soczewicę, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 3-4 minut.
6. Makaron dodaj do sosu.
7. Danie posyp słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz