Jak zrobić frittate - przepis z diety - Afgańska frittata
Składniki:
Jaja kurze całe - 3 sztuki (150g)
Cebula - 1/5 sztuki (20g)
Oliwa z oliwek - 1 i 1/2 łyżki (15ml)
Papryka jalapeno - 1 łyżka (15g)
Liście kolendry, suszone - 1 łyżeczka (3g)
Kurkuma, mielona - 1 łyżeczka (4g)
Pieprz czarny - 2 szczypty (2g)
Sól Himalajska Sante 350g - 3/4 łyżeczki (4g)
Szpinak - 6 garści (150g)
Kolendra liście, świeże - 5 garści (5g)
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcję grill i piec, aż góra się całkowicie zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz