Tajska zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym - 1 porcja
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 1/3 sztuki (67g)
Cebula - 1/3 sztuki (46g)
Czosnek - 2/3 ząbka (3g)
Korzeń imbiru, surowy - 1/7 sztuki (13g)
Kukurydza konserwowa Pudliszki - 1 i 1/4 łyżki (25g)
Makaron ryżowy - 1/2 garści (20g)
Mleczko kokosowe House of Asia - 7 i 1/3 łyżki (73ml)
Olej rzepakowy - 2/3 łyżki (7ml)
Papryka chili - 1/3 sztuki (7g)
Papryka czerwona - 1/6 sztuki (38g)
Papryka żółta - 1/4 sztuki (38g)
Papryka chili, w proszku - 1/3 łyżeczki (1g)
Kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1g)
Papryka, w proszku - 1/3 łyżeczki (1g)
Bulion rosołowy - 1 i 1/3 szklanki (320ml)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym wrzucić starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chilli,podsmażyć 2 minuty. Następnie dodać posikaną na drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka w przyprawach (ostra papryka, słodka, kurkuma) i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko dusić razem około 15 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie wlać gorący bulion i kukurydzę, gotować wszystko kolejne 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe i przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy, dodać cebulę dymkę.
najlepsze mleczko kokosowe to Real THAI pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupa! Co do mleka kokosowego, to w pełni popieram Real THAI. O dziwo całkiem dobre jest też z Makro (Mleko kokosowe Makro Chef), które czasem biorę przy okazji, bo często tam bywam:)
OdpowiedzUsuńdzięki za info
Usuń