Oto przepis na tradycyjny mazurek, który z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to łatwe w wykonaniu ciasto, a przy okazji niezwykle smaczne i aromatyczne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- dżem o smaku owocowym (np. truskawkowy, malinowy)
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Dodaj masło i zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Przełóż ciasto na blaszkę, posmaruj dżemem i wyrównaj.
- Wierzch ciasta posyp kakao.
- Żółtka wymieszaj z mlekiem i posmaruj nimi wierzch ciasta.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.
Twój smaczny i aromatyczny mazurek jest gotowy! Możesz go udekorować cukrowymi kwiatkami, migdałami lub bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz