Pieczone kotleciki z kalafiora z ziemniakami i zieloną sałatą
Wartości odżywcze:
- Energia: 786 kcal
- Węglowodany: 101 g
- Tłuszcz: 26 g
- Białko: 29 g
Składniki:
- Ziemniaki - 4 duże sztuki (400 g)
- Jaja - 2 małe (85 g)
- Kalafior - 0,25 sztuki (250 g)
- Mąka pszenna - 0,5 szklanki (65 g)
- Sałata - 3 liście (30 g)
- Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (45 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (16 g)
- Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.2. Kalafior oczyść i zetrzyj na dużych oczkach.
3. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj sól, pieprz, mąkę i wymieszaj całość na gładką masę. Na koniec dorzuć starty kalafior i ponownie wymieszaj.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki. Piecz je w 180°C stopni ok. 15 minut. Po tym czasie przewróć placuszki i piecz jeszcze 5 minut.
5. Sałatę oczyść, porwij na mniejsze kawałki i dodaj jogurt. Całość wymieszaj.
6. Ziemniaki ubij na purée z dodatkiem oliwy, przełóż je na talerz. Obok ziemniaków ułóż sałatę i upieczone kotleciki.
Komentarze
Prześlij komentarz