Kakaowe naleśniki pełnoziarniste z bananem, cynamonem i orzechami
Wartości odżywcze:
- Energia: 561 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 77 g
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (55 g)
- Banan - 1 duża sztuka (140 g)
- Miód pszczeli - 1,5 łyżeczki (18 g)
- Jaja - (14 g)
- Orzechy włoskie - 0,75 garści (18 g)
- Kakao naturalne 16% - 2,5 łyżeczki (12 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (9 g)
- Mleko 2% - 0,25 szklanki (45 g)
- Cynamon - 1 szczypta (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź, a następnie posiekaj.2. Mąkę, kakao, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
4. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
5. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasto, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
6. Smaż z obu stron.
7. Na przygotowane ciasto wyłóż plastry banana oraz posiekane orzechy.
8. Całość posyp cynamonem i polej miodem.
9. Naleśniki złóż w połówki lub ćwiartki.