poniedziałek, 2 marca 2015

Pietruszka - dlaczego warto stosować w diecie

  • dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dwa razy więcej na 100g niż w cytrynie!), natka pietruszki dobrze oddziałuje na odporność;
  • obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, w które obfituje natka pietruszki;
  • dzięki potężnej dawce potasu oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby;
  • dobrze wpływa na kondycję zębów i kości;
  • ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia;
  • jest świetna na trawienie: zapobiega zgadze i uczuciu przejedzenia;
  • wykazuje właściwości moczopędne;
  • redukuje stany zapalne;
  • pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu;
  • olejki eteryczne zawarte w pietruszce chronią przed schorzeniami i nowotworami układu oddechowego;
Popularne dania - Tostowanie na śniadanie Jajecznica ze szpinakiem
Makaron penne z łososiem Risotto z warzywami