SKŁADNIKI
• 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej
• 1 cebula
• 3 średniej wielkości marchewki
• 2 gałązki selera naciowego
• 4 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 45 ml oliwy
• 500 ml rosołu
• 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
• kieliszek czerwonego wina
• tymianek , rozmaryn , liść laurowy
• sól , pieprz - do smaku
• świeża natka pietruszki – do udekorowania dania
JAK TO ZROBIĆ?
1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut.
2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego.
4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy.
5. Przyprawiamy pieczeń solą, pieprzem, dodajemy tymianek, rozmaryn, liść laurowy i zalewamy przygotowanym sosem.
6. Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy pieczeń na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
7. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, polewamy sosem. Dekorujemy świeża natką pietruszki.
Smacznego!
• 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej
• 1 cebula
• 3 średniej wielkości marchewki
• 2 gałązki selera naciowego
• 4 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 45 ml oliwy
• 500 ml rosołu
• 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
• kieliszek czerwonego wina
• tymianek , rozmaryn , liść laurowy
• sól , pieprz - do smaku
• świeża natka pietruszki – do udekorowania dania
JAK TO ZROBIĆ?
1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut.
2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego.
4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy.
5. Przyprawiamy pieczeń solą, pieprzem, dodajemy tymianek, rozmaryn, liść laurowy i zalewamy przygotowanym sosem.
6. Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy pieczeń na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
7. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, polewamy sosem. Dekorujemy świeża natką pietruszki.
Smacznego!