Przejdź do głównej zawartości

Zioła w kuchni

Zwykłe zioła o niezwykłej mocy
Doskonała kuchnia to aromatyczna kuchnia. Jednak poza doskonałym smakiem potraw warto wiedzieć jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasz organizm dodawane przyprawy.

Mięta
Liście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane do łagodzenia bólu głowy oraz walki z problemami trawiennymi. Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji leków na katar oraz zespołu jelita drażliwego. Mięta to także doskonały składnik orzeźwiających napojów na upalne dni czy wyśmienity dodatek do deserów, np. musu czekoladowego.
Bazylia
Bazylia, często pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na przeziębienie i bóle głowy. Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi. Doskonale nadaje się jako przyprawa do makaronów, sałatek lub w formie pasty znanej jako pesto.  
Szałwia
To przyprawa z regionów Morza Śródziemnego. Można ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji oraz nad Adriatykiem gdzie dziko porasta skalne zbocza. Wyciąg z szałwii ma właściwości antyseptyczne, ściągające i lekko drażniące. Wykorzystuje się ją do produkcji leków na bólu gardła, podrażnienie jamy ustnej, także do skaleczeń i siniaków. Badania wykazały, że obniża poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Jej właściwości wpływają także na pracę mózgu poprawiając koncentrację, obniżając stres oraz zmniejszając poziom wyczerpania psychicznego. Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia. Podkreśla smak drobiu, kiełbas oraz ryb, jednak trzeba zachować umiar w jej dozowaniu, ponieważ zbyt duża ilość może zepsuć smak potraw.
Koper
Starożytni Grecy jedli to aromatyczne zioło w celu zmniejszenia apetytu. Jednak dzisiaj jest ono uznawane za jedną z niewielu roślin w pełni przyswajanych przez organizm. Najsilniejsze właściwości lecznicze posiadają nasiona kopru. Zapobiega wzdęciom, zgadze, jest środkiem wspomagającym trawienie, działa rozkurczowo oraz oczyszczająco. Można go dodawać do potraw oraz pić w formie naparu.
Natka pietruszki
Natka pietruszki jest moczopędna dzięki czemu łagodzi dyskomfort napięcia przedmiesiączkowego, wzdęć oraz wspomóc dietę. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, co czyni ją sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą.  Wykorzystywaną ją także do odświeżenia oddechu. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, zup i sałatek.
Tymianek
Doskonale pasuje do dań, które wymagają długiego gotowania. Długotrwała obróbka termiczna uwalnia pełnię aromatu, zatem doskonale nadaje się do wzbogacania smaku zup czy gulaszów.  Badania wskazały, że liście tymianku mają właściwości antyseptyczne, a także mogą pomóc w leczeniu choroby wrzodowej. Napar z rumianku także zmniejsza ból gardła.
Estragon
Jest on szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosuje się go jako środek zastępujący sól (nadaje potrawom słonawy smak, a nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna). Jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zawiera także olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i związek goryczowy. Polecany jest m.in. osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Nadaje się do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu.
Edyta Mól / itezone.pl źródło - www.pressoffice.pl

Zobacz Top Przepisy na Blogu

Fit przepis na Makaron pełnoziarnisty z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym

Fit przepis Makaron pełnoziarnisty z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym Wartości odżywcze: Energia: 935 kcal Białko: 65 g Tłuszcz: 31 g Węglowodany: 101 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (110 g) Filet z indyka - 2 porcje (180 g) Oliwa z oliwek - 3 łyżki (23 g) Jogurt naturalny 2% - 0,75 szklanki (180 g) Brokuły - 0,5 sztuki (230 g) Czosnek - 2,5 ząbka (12 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g)   1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Pierś z indyka umyj, pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek. 3. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. 4. Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3-5 minut. 5. W osobnej miseczce zmieszaj jogurt, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. 6. Makaron z indykiem podawaj z brokułami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym.   Mięso z indyka jest znane z wielu ciekawych cech i właściwości. Oto kilka interesujących faktów na jego temat: Niskokalor

"Fit Omlet z Warzywami - Lekkie i Sycące Śniadanie"

  "Fit Omlet z Warzywami - Lekkie i Sycące Śniadanie" Oto przepis na Fit Omlet z Warzywami: Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka (może być mleko roślinne) 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 pomidora, pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki posiekanej cebuli 1 garść szpinaku Sól i pieprz do smaku Olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia Sposób przygotowania: W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. W rondlu na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, paprykę i pomidora. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie dodaj szpinak i smaż go przez kolejną minutę, aż zwiędnie. Wlej roztrzepane jajka z mlekiem do rondla z warzywami. Smaż omlet na średnim ogniu przez kilka minut, aż brzegi zaczną się unosić i omlet stężeje. Delikatnie podważ ćwierć omletu za pomocą łopatki i złóż go na pół. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż omlet będzie odpowiednio

Kasza kuskus na słodko

 Kasza kuskus na słodko Kasza kuskus nie musi być wcale nudna i pozbawiona smaku często jem ją na słodko z bananem brzoskwinią rodzynkami i miodem skład: kasza kuskus brzoskwinia rodzynki  banan  miód mleko  cynamon  Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki Gotujemy mleko  Kroimy banana w plastry brzoskwinię w kostkę Mlekiem zalewamy kaszę centymetr ponad jej powierzchnię wersja na gęsto  Jeśli kasza nie ma być mocno gęsta dolewamy jeszcze ciut mleka przyprawiamy cynamonem i łyżką miodu mieszamy Wrzucamy owoce  rodzynki  i pozostaje tylko delektować się smakiem Smacznego.. Fit Kus Kus na Słodko (400 kalorii) Składniki: 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 banan 1/4 szklanki borówek 1 łyżka masła orzechowego Przygotowanie: W misce wymieszać razem płatki kukurydziane, mleko roślinne, miód i cynamon. Banan pokroić na plastry i dodać do mieszanki. Na patelni rozgrzać masło orzechowe i dodać mieszankę z pł

140 Fit Przepisów: Dieta, w której to Ty wybierasz co jesz

Dieta – 140 Fit Przepisów: Łatwa i Tania Droga do Zdrowego Odżywiania 👉 Sprawdź 140 Fit Przepisów ! Czy marzysz o osiągnięciu zdrowszej wagi i lepszego samopoczucia? Mamy dla Ciebie rewolucyjne rozwiązanie – nasza dieta, która zdobyła zaufanie tysięcy kobiet! Pierwsze efekty widoczne są już po tygodniu, a to dopiero początek. 🏆 Tysiące Pozytywnych Opinii Wiemy, że opinie klientek są najważniejsze. Nasza dieta zdobyła uznanie ponad 10000 odchudzonych i zadowolonych kobiet. To nieprzypadkowe – ich sukces to nasza duma!   📈 Efektywność Potwierdzona Wynikami Na diecie chudniemy około 1 kg na tydzień. Dlaczego? Bo nasze 140 przepisów to proste, smaczne i niskokaloryczne dania, które nie wymagają głodzenia się. 💡 140 Przepisów i Wiele Wariantów Twój stół zapełnią smakowite posiłki, które nie tylko pomogą Ci schudnąć, ale również sprawią, że wrócisz do zdrowego stylu życia. Śniadania, drugie śniadania, obiady i kolacje – wszystko tu znajdziesz! 🥗 Szybkie i Łatwe Przepisy Przepisy

Jak szybko rozmrozić szpinak

Chcemy przygotować jakieś danie i nie posiadamy świeżego szpinaku a jedynie mrożony jak go szybko rozmrozić na poniższym filmie zobaczycie jeden ze sposobów 

Kremowy sernik - przepis na niebiańskie ciasto

  Kremowy sernik - przepis na niebiańskie ciasto Kremowy sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które zawsze zyskuje uznanie gości. Przygotowanie go jest łatwe i szybkie, a smak jest po prostu nie do opisania. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na kremowy sernik, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich i znajomych.   Składniki: 1 kg serka mascarpone 500 g sera ricotta 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki startej czekolady 1 opakowanie herbatników 1/2 szklanki masła szczypta soli Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy na małe kawałki, a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Herbatniki dokładnie uciskamy, aby stworzyć równomierną warstwę spodu ciasta. Serek mascarpone i ser ricotta wkładamy do miski, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy serowej dodajemy c

Przepis na fit bułki pełnoziarniste

Oto Plan Od A Do Z Aby Zrobić Bułki Pełnoziarniste W 25 minut Skład: 400 g mąki pszennej np Melvit Razowa 20 g drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską szczypta cukru ja dodałem miodu fit bułki bez drożdży - zamiast drożdży soda oczyszczona 1 łyżeczka   Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, wsypać cukier lub łyżeczkę miodu i sól, wymieszać z 3 łyżkami oliwy lub oleju . Dodać pokruszone drożdże, wymieszać Wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę i za pomocą nożyka podzielić na 6 równych części. Uformować kuleczki, ułożyć w odstępach (bułeczki rosną) i spłaszczyć. Odstawić na ok

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i serem feta ?

  Ekspresowa sałatka z kurczakiem składniki: papryka 3 kolory  ogórek z wydrążonym środkiem zielona pietruszka  pierś z kurczaka  ser feta  sos  można dodać również pomidorki koktajlowe  Pierś pokrojoną w kostkę smażymy w ulubionych przyprawach Warzywa wraz z serem feta również kroimy w drobną kosteczkę  Wszystko polewamy sosem własnej roboty cytrynowo miodowo musztardowo bazyliowym :) Przepis na sos : 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, 5 listków bazylii, zielona pietruszka- kilka listków, sok z cytryny około 3-5 łyżeczki, pieprz, sól, sypana bazylia, pieprz ziołowy Całość zmiksować blenderem, dominujący smak - cytryna i miód z nutą musztardy musicie poeksperymentować szukając swoich nut smakowych. Powstały sos przelewamy przez sitko aby pozbyć się nie posiekanej do końca bazylii i pietruszki. jeśli sosu jest za mało do sałatki zwiększamy proporcję Smacznego 

Jak zrobić domowe Kinder Bueno - sprawdź nasz przepis!

  Oto przepis na domowe Kinder Bueno: Składniki: 200g mlecznej czekolady 50g masła 100g orzechów laskowych 200g mleka w proszku 100g cukru pudru 50ml mleka 2 łyżeczki pasty z wanilii 1 łyżka oleju Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i upiecz orzechy laskowe na blasze przez około 10 minut, aż staną się lekko rumiane. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj masło i wymieszaj, aż masa stanie się gładka. Wymieszaj mleko w proszku, cukier puder, mleko, pastę waniliową i olej, aż powstanie gładka masa. Dodaj upieczone orzechy laskowe do masy z mlekiem i wymieszaj. Rozłóż połowę masy czekoladowej na papierze do pieczenia w formie prostokąta. Nałóż równomiernie masę z orzechami na czekoladową warstwę. Nałóż drugą połowę masy czekoladowej na wierzch, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni. Odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce, aż masa stwardnieje. Pokrój na kawałki o dowolnej wielkości i podawaj. Tak przygotowane domowe Kinder Bueno

Sałatka z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i grzankami

Sałatka z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i grzankami WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 523 kcal Białko: 23 g Tłuszcz: 19 g Węglowodany: 64 g SKŁADNIKI: Chleb graham - 2 duże kromki (85 g) Pomidory suszone - 1,75 garści (50 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g) Ser typu feta - 1 porcja (30 g) Szpinak (świeży) - 3,25 garści (60 g) Czosnek - 1,5 ząbka (8 g) Ocet balsamiczny - 0,5 łyżki (5 g) Cytryna - 0,5 plastra (5 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pieczywo pokrój w kostkę i krótko grilluj na patelni do zarumienienia. 2. Pomidory przekrój na połówki, fetę pokrój w kostkę. 3. Wymieszaj ze sobą liście szpinaku, fetę oraz pomidory. 4. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 5. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.