piątek, 9 czerwca 2017

Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 827,59 kcal
  • Białko: 33,21 g
  • Tłuszcz: 38,38 g
  • Węglowodany: 86,86 g

Składniki:

  • Kasza jaglana - 1,25 woreczka (110 g)
  • Ser typu feta - 3,25 porcji (90 g)
  • Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g)
  • Orzechy włoskie - 0,75 garści (25 g)
  • Brokuły - 0,25 sztuki (120 g)
  • Czosnek - 0,5 główki (16 g)
  • Cytryna - 1 plaster (10 g)
  • Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g)

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.
2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.