Zapiekane ziemniaki z warzywami
Wartości odżywcze:
- Energia: 893 kcal
- Węglowodany: 93 g
- Tłuszcz: 34 g
- Białko: 42 g
Składniki:
- Ziemniaki - 6 dużych sztuk (600 g)
- Jaja - 5 małych (240 g)
- Papryka czerwona - 0,5 dużej sztuki (85 g)
- Szpinak (świeży) - 2,75 garści (55 g)
- Kukurydza - 0,75 szklanki (110 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (11 g)
- Sól - 2 szczypty (2 g)
- Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (2 g)
- Oregano - 2 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
1. Szpinak zblanszuj, przelej na sitku wrzątkiem i przepłucz zimną wodą. Musi zmniejszyć nieco objętość i zachować kolor.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
paprykę i kukurydzę, dopraw je solą i pieprzem, podsmaż kilka minut,
mieszając od czasu do czasu.
3. Po tym czasie warzywa zalej roztrzepanymi jajkami doprawionymi solą,
pieprzem i oregano oraz połączonymi z blanszowanym szpinakiem. Całość
delikatnie odklej od dna i wsadź do pieca. Piecz w 180°C pod przykryciem
(przykryj kawałkiem folii) ok. 30 minut. Sprawdzaj, czy masa jest już
odpowiednio ścięta.
4. Gotową zapiekankę przełóż na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz