Makaron pełnoziarnisty z soczewicą, czerwoną papryką, oliwkami i sosem pomidorowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 929 kcal
- Węglowodany: 129 g
- Tłuszcz: 24 g
- Białko: 36 g
Składniki:
- Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (60 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (180 g)
- Cebula - 1,5 sztuki (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (9 g)
- Oliwki zielone - 0,75 garści (22 g)
- Przecier pomidorowy - 1 szklanka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 g)
- Zioła prowansalskie - 2 szczypty (1 g)
- Natka pietruszki - 0,5 łyżki (7 g)
- Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (100 g)
Sposób przygotowania:
1. Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
2. Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie.
4. Na patelnię dorzuć paprykę, przecier pomidorowy i oliwki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
5. Duś wszystko bez przykrycia 10-12 minut, dodaj soczewicę i duś przez 2 minuty.
6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
7. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz