Gnocchi z masełkiem bazyliowym i surówką z pomidorów
Wartości odżywcze:
- Energia: 929 kcal
- Węglowodany: 143 g
- Tłuszcz: 20 g
- Białko: 32 g
Składniki:
- Ziemniaki - 4 duże sztuki (450 g)
- Jaja - (21 g)
- Mąka pszenna - 1 szklanka (110 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (250 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1,5 plastra (40 g)
- Masło - 1,5 łyżki (17 g)
- Bazylia (świeże liście) - 0,5 garści (10 g)
- Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki opłucz,
obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedź je i ostudź.
Najepiej przygotować ziemniaki rano lub poprzedniego dnia.
2. Przez praskę przeciśnij ostudzone ziemniaki, dodaj do nich przesianą
mąkę i roztrzepane widelcem jajko. Całość bardzo szybko zagnieć.
3. Blat obsyp mąką. Z ciasta uformuj podłużny wałek i lekko spłaszcz go
dłonią. Nożem potnij wałek na kawałki i uformuj kluseczki. Na każdej
klusce odbij widelec tak, by powstały zagłębienia.
4. Gotowe kluseczki gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
5. Masło zblenduj z umytą i osuszoną bazylią. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
6. Do ugotowanych ciepłych kluseczek dodaj masło bazyliowe, by samo się rozpuściło.
7. Pomidory obierz i pokrój w ósemki. Na górę pokrusz twarożek.
8. Gnocchi podawaj z surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz